Byrokraattista hölmöyttä vai tietoista toimintaa?

02.11.2019

Migri löi jarrut päälle ja uhkasi laittaa lapun luukulle. Erityisasiantuntijan oleskelulupapäätös viipyy 3-4 kuukautta, siitäkös Supercellin Paananen ärähti - hallitus lupasi oitis migrille kasan euroja.

Migrille 6 miljoonaa euroa
Migrille 6 miljoonaa euroa

Sisäministeriön mukaan määräraha varmistaa sen, ettei Maahanmuuttoviraston myöntämien lupien käsittely hidastu nykyisestä loppuvuonna. Ilman lisärahaa Maahanmuuttoviraston olisi pitänyt lomauttaa henkilöstönsä kahdeksi viikoksi. Tiedote 29.10.2019

Duunarien työlupien todelliset käsittelyajat ovat nykyisin n. 6-12 kuukautta, mutta tämähän ei ole mikään uutinen, ajoittain on kestänyt pitempäänkin.

Yrittäjän ensimmäisen oleskeluluvan odotettavissa oleva käsittelyaika on migrin mukaan 5 - 15 kuukautta ja jatkoluvan käsittelyaika 8 - 16 kuukautta, riippuen onko sähköinen vai paperinen hakemus.

Työ- ja elinkeinoministeriön suunnasta viestitetään, että kaikki muuttuu paremmaksi, kun hallitus siirtää työluvat sisäministeriöstä TEM:n ohjaukseen.

"Kansainvälisen rekrytoinnin edistämistä tukee työperäisen maahanmuuton tehtävien siirtäminen sisäministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön." Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 17.9.2019

"Hidas lupaprosessi ja saatavuusharkinnan painottaminen ovat olleet osa maahanmuuton hillintää. Hitaus ei ole ollut seurausta hallinnon byrokraattisesta hölmöydestä, vaan tietoisesta toiminnasta. Suomessa on ollut tapana suhtautua pidättyväisesti ulkomaalaisten maahantuloon" kirjoittaa työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Kauppalehden jutussa 21.10.2019.

Oikeusasiamieskin antanut migrille ja TE-toimistolle huomautuksia laissa säädetyn määräajan ylittämisestä.

Migri lupaa nyt aloittavansa muutosprojektin, jonka tavoitteena on lyhentää voimakkaasti käsittelyaikoja ja uudistaa asiakaspalvelu. Tiedote 29.10.2019

Tuloksia odotellessa, valmistuihan se länsimetrokin.

Jussi Ruuskanen

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tietosuoja- ja evästeet