Laittoman pitkä käsittelyaika

12.08.2018

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen twiittaa, että työlupien käsittelyaika 7,5 kk on sikamaisen pitkä. Ratkaisuksi hän rekrytoi lisää käsipareja ja syynää prosessit nurkka nurkalta.

Se on hyvä, että johtaja kiinnittää asiaan huomiota, varmasti käsittelijöiden lukumäärällä on oma merkityksensä, ja nurkkien syyniin on syynsä.

Viimeisen viiden vuoden aikana työlupatiimin esimies on vaihtunut viisi kertaa, jokainen heistä on sorkkinut prosesseja kykyjensä mukaan. Näyttöä on saatu siitäkin, että käsittelyajat voi saada kuriin hyvällä työn johtamisella ja -organisoinnilla.

Ukkosen tarkoittama käsittelyaika TE-toimistossa 7,5 kk on se aika, kun hakemukset jonottavat käsittelyvuoroaan. Sen jälkeen alkaa käsittely, joka voi kestää vielä kuukausia.

Käsittelyaika on laittoman pitkä. Ulkomaalaislain 82 § mukan päätös työlupahakemukseen on tehtävä neljässä kuukaudessa. Tämä sisältää myös Maahanmuuttoviraston käsittelyn ja päätöksen, TE-toimistolle tästä on jyvitetty kaksi kuukautta.

Lisäksi ulkomaalaislain 70 § mukaan Työntekijän oleskelulupa -järjestelmän tarkoituksena on tukea työvoiman saatavuutta suunnitelmallisesti, nopeasti ja joustavasti...

Jussi Ruuskanen, entinen työlupa-asiantuntija TE-toimistossa, nykyisin eläkeläinen, riippumaton asiantuntija ja elinkeinonharjoittaja