YLE uutiset: 

23.04.2018

Heidät Suomi haluaa:

Uusi oleskelulupa houkuttelee kasvuyrittäjiä - samaan aikaan turvapaikan saaminen vaikeutunut

https://yle.fi/uutiset/3-10169206

Ensimmäiset kasvuyrittäjän oleskelulupaa puoltavat lausunnot on annettu venäläiselle ja libanonilaiselle yritykselle

Suomen suurimmassa start up -yhteisössä Helsingissä uusi kasvuyrittäjän oleskelulupa otetaan innolla vastaan.

- Oleskelulupa on viisas teko Suomelta. Start upeilla on tällä hetkellä vaikeuksia löytää kykyjä Suomesta, joten toivottavasti tämä toisi maahan lisää osaavaa työvoimaa, sanoo Maria 01:n markkinointikoordinaattori Kimberly Oguilve.

Marian sairaalan vanhoihin tiloihin perustettu kasvuyritysten keskittymä tarjoaa toimitilat 85 yritykselle. Niissä työskentelee lähes 700 ihmistä.

- Olemme innoissamme. Uusi lupa voi tuoda meille uusia työkavereita, jatkaa Games Factoryn toimitusjohtaja José Jácome.

CHAOS architectsin toimitusjohtaja Natalia Rincón näkee erilaiset taustat start up -yritysten elinehdoksi.

- Ulkomaalaisilla on opetettavaa, koska heillä on uusia näkökulmia. He tuovat paljon lisäarvoa omilla verkostoillaan ja mahdollistavat siten yrityksen nopean kasvun, Rincón sanoo.

Kaksivaiheinen lupaprosessi

Kasvuyrityksistä käydään kovaa kansainvälistä kilpailua, ja Suomi haluaa olla mukana. Huhtikuun alussa otettiin käyttöön kasvuyrittäjän oleskelulupa, jonka avulla yritetään houkutella uutta yritystoimintaa Suomeen.

- Tarkoitus on poistaa esteitä, ja saada Suomeen start up -yrittäjiä, jotka vauhdittavat talouskasvua ja työllisyyttä, sanoo ylitarkastaja Pekka Lindroos Maahanmuuttovirastosta.

Vastaava lupa on käytössä jo esimerkiksi Tanskassa.

Oleskelulupaa varten hakija tarvitsee myönteisen liiketoiminta-arvion innovaatiokeskus Business Finlandilta eli entiseltä Tekesiltä. Tämän jälkeen hakija toimittaa oleskelulupahakemuksen Maahanmuuttovirastoon, joka selvittää luvan myöntämisen yleiset edellytykset ja hakijan toimeentulon.

Ihan millä tahansa liikeidealla myönteinen arvio ei irtoa. Keskeistä on liiketoiminnan potentiaali nopeaan, kansainväliseen kasvuun.

- Usein kyseessä on uudenlainen innovatiivinen tuote, ratkaisu tai palvelu, jolla haetaan markkinaa, kertoo Business Finlandin johtaja Jukka Häyrynen.

Kasvuyrittäjän oleskelulupa on voimassa korkeintaan kaksi vuotta, ja sille voi hakea jatkoa.

Kahden kerroksen väkeä

Maahanmuutosta on toivottu ratkaisua Suomen huoltosuhteen heikkenemiseen, mutta kaikenlainen maahanmuutto ei sovi hallituksen asialistalle.

Kasvuyrittäjän oleskelupa on osa hallituksen ponnisteluja työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi. Samaan aikaan turvapaikkapolitiikka on kiristynyt.

mukaan kansainvälistä suojelua koskevien oleskelulupapäätösten linja on tiukentunut vuosien 2015 ja 2017 välillä, eli siis samaan aikaan, kun kasvuyrittäjien maahantulon helpottamista on valmisteltu sisäministeriössä.

Hankkeen virallinen toimikausi alkoi vuoden 2016 huhtikuussa.

- Kyse on täysin poliittisesta päätöksestä, että tällainen lupa tulee, eikä tämä ole nähdäkseni nollasummapeliä, Maahanmuuttoviraston Pekka Lindroos sanoo.

Syitä hallituksen haluihin työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi ei tarvitse kaukaa hakea - sosiaali- ja terveysministeriön viime vuonna julkaistussa

todetaan, että:

[N]egatiivisimmat julkistaloudelliset vaikutukset henkeä kohden syntyvät humanitaarisesta muutosta ja positiivisimmat työperäisestä muutosta.

Selvityksessä todetaan myös, että näiden kahden maahanmuuttajaryhmän vertaaminen toisiinsa ei ole mielekästä.

- Suurimmalla osalla maista on humanitaarista maahanmuuttoa, ja semmoista maahanmuuttoa, jossa ainakin osaksi motiivina on oman talouden vauhdittaminen, enkä näe tässä ristiriitaa, sanoo Lindroos.

Hallitus teetti maahanmuuton taloudelliset vaikutukset -selvityksen perussuomalaisten vaatimuksesta.

Ensimmäiset lupahakemukset käsittelyyn lähiviikkoina

Kasvuyrittäjän oleskelulupaa hakevan on pystyttävä osoittamaan noin 1 000 euron kuukausitulot tai pankkitilillä on oltava oleskeluluvan pituutta vastaava rahasumma.

- Jos hakija ei pysty osoittamaan kuukausittaisia ansioita, hänen tilillään pitää olla esimerkiksi vuoden lupaa varten 12 000 euroa, Lindroos kertoo.

Lindroos myöntää, että kasvuyrittäjällä ei välttämättä ole säännöllisiä tuloja yrityksen alkuvaiheella, ja toimeentulon todistaminen voi olla vaikeaa.

Toistaiseksi ei ole saatu kokemuksia siitä, muodostuuko toimeentuloedellytyksen täyttämisestä ongelmaa kasvuyrittäjille. Maahanmuuttovirasto saanee ensimmäiset kasvuyrittäjän oleskelulupahakemukset lähiviikkoina.

Yksi venäläinen ja yksi libanonilainen kasvuyritys saivat viime viikolla Business Finlandilta puoltavan lausunnon oleskelulupaa varten.

Nopea käsittelyaika

Tavoitteena on, että kasvuyrittäjän oleskelulupaprosessi olisi mahdollisimman lyhyt.

Tavallisen työperäisen oleskeluluvan käsittelyaika on noin neljä kuukautta. Kasvuyrittäjälle lupaa on lupailtu muutamassa viikossa.

Business Finlandin Jukka Häyrysen mukaan uusi lupatyyppi voisi houkutella kokonaan uuden yritystoiminnan lisäksi Suomessa opiskelleita jäämään maahan.

Ennakkoarviot lupatyypin suosiosta ovat olleet maltilliset. Lakiluonnoksessa lupien vuosittaiseksi määräksi arvioitiin "muutamia kymmeniä". Häyrysen ja Maahanmuuttoviraston ylitarkastajan Pekka Lindroosin mukaan tässä vaiheessa on mahdotonta tarkentaa lukua.

Häyrysen mukaan kyselyitä oleskeluluvasta on ollut lukuisia. Hakemuksia liiketoiminta-arvioille on tullut kolmessa viikossa puolenkymmentä.

Viime vuonna Suomi myönsi ensimmäisen työperäisen oleskeluluvan eri perusteilla yhteensä 7 900 ihmiselle.