Mikä ihmeen riippumaton työlupapalvelu?

01.05.2018

Olen toiminut Uudenmaan TE-toimiston työlupapalveluissa n. 12 vuotta ajalla 2006 - 2018 kaikissa työlupiin liittyvissä tehtävissä, mm. työlupapäätökset,  asiakaspalvelua, valitusvastineiden laatimiset hallinto-oikeudelle. Asiakaspalvelussa toimiessani totesin, että en virkamiehenä välttämättä voinut aina antaa työnantajille, enkä työlupaa hakeville työntekijöille sellaista ohjeistusta joka olisi edistänyt myönteisen työlupapäätöksen saamista. En voinut suositella mitään tiettyä lupapalveluakaan. Jotkut kielteiset työlupapäätökset olivat epäoikeudenmukaisia johtuen mitättömästä osatekijästä, esimerkiksi työnantajan tai asiamiehen tietämättömyydestä tai huolimattomuudesta. Useimmiten tällaisesta pikkuvirheestä aiheutuneen kielteisen päätöksen saa oikaistua joko valituksen kautta tai vireyttämällä uuden hakemuksen. Se taas vie lisää aikaa, maksaa rahaa ja aiheuttaa pahan mielen. Jotkut saamamme valitukset olivat täysin luokattomia, joskus jopa enemmän haitaksi kuin hyödyksi asiakkaalle. Julkisuudessakin olleiden tietojen mukaan jotkut lakimiehet pelkästään rahastavat asiakkaitaan vain omaa etuansa ajaen. (googleta vaikka: "lakimiehet rahastaa")

En ole lakimies, mutta kaikella kunnioituksella lakimieskuntaa kohtaan väitän, että minulla on syvempi osaaminen työlupaasioita ohjaavista säädöksistä ja linjauksista kuin useimmilla valituksia laatineella avustajalla, lakitoimistolla tai lakimiehellä. Olen kohdannut monia heistä valitusten muodossa. En anna esim. turvapaikkahakemukseen liittyvää neuvontaa, näissä tapauksissa neuvon kääntymään julkisen oikeusavun tai auktorisoidun osaavan lakimiehen puoleen. Keskityn pelkästään siihen, jonka osaan, tarjoan työperäisiin oleskelulupiin liittyvää neuvontaa ja apua avoimille markkinoille, josta pyydän kohtuullisen korvauksen toiminnasta aiheutuvien kulujen katteeksi.

Tämän nettisivuston värkkäsin omin nakkisormini erään kostisivukoneen avulla, julkaisin sen ensin hätäisesti jolloin sain google-sedältä korvilleni kunnolla, arvosanalla "poor". Tätä kirjoitattaessa on menossa versio 1.89 googlen arvosana nippanappa "good". Tavoitteena "excellent", suunnitteilla versio 2.0. Neuvoja ja kommmentteja otetaan vastaan nöyrästi.

Jussi Ruuskanen, eläkeläinen, elinkeinonharjoittaja ja riippumaton työlupa-asiantuntija.