Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan työlupalinjaukset päivitetty

27.05.2021

"Kainuussa korona on kurittanut erityisesti kansainvälistä matkailua, mutta myös pieniä palvelu- ja kaupan alan yrityksiä, kuten tapahtumayrityksiä, kivijalkakauppoja, erikoisliikkeitä ja henkilöstöruokaloita. Koronasta aiheutuneet matkailun tulonmenetykset heijastuvat laajasti muihin oheispalveluja tarjoaviin yrityksiin. Myös vientiyritysten määrän väheneminen ja viennin arvon lasku ovat koronasta johtuvia negatiivisia seurauksia. Sen sijaan teollisuudessa, kuten kaivannaisalalla sekä ICT- ja metallialalla on tapahtunut kasvua. Näkymät ovat positiiviset myös puuteollisuudessa ja puurakentamisessa.

Marraskuusta lähtien uusia avoimia työpaikkoja on ilmoitettu Kainuun TE-toimistoon selkeästi edellisvuotta enemmän. Monilla aloilla on edelleen puutetta osaajista poikkeusajasta huolimatta, ja joissakin ammattiryhmissä TE-toimistoon avoimeksi ilmoitettuja työpaikkoja on enemmän kuin alalla on työttömiä työnhakijoita. Ammattibarometrin mukaan suurin työvoimapula on sosiaali- ja terveydenhuollossa. Lisäksi paljon pulaa on siivoojista, kodinhoitajista, teollisuuden työnjohtajista, taloushallinnon toimistotyöntekijöistä, erityisopettajista sekä rakennus- ja metallialan työntekijöistä.

Pohjois-Pohjanmaallakin koronaepidemia on vaikuttanut eri toimialoihin eri tavoin. Eniten tilanteesta ovat kärsineet palvelualan yritykset ja joukossa on paljon pieniä toimijoita. Rajoitustoimet ja vähentynyt kysyntä ovat iskeneet pieniin kauneudenhoitoa ja terveyspalveluja tarjoaviin yrityksiin. Matkailu- ja kulttuurialojen yritykset ovat kärsineet huomattavat tappiot. Alkutuotannossa, teollisuudessa ja rakentamisessa negatiiviset vaikutukset ovat suhteellisesti vähäisemmät.

Rekrytointihaasteita ja työvoimapulaa on useilla aloilla, eri ammattiryhmissä ja eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata. Työvoimapulaa koetaan varsinkin ICT:n, konepajateollisuuden, rakentami-sen, kuljetuksen, konekorjauksen, myynnin, kiinteistöhoidon ja siivouksen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen aloilla."

Linjaukset voivat muuttua koska tahansa. Ajantasaisen työlupalinjauksen voi tarkistaa oman alueen ELY-keskukselta tai työlupia käsittelevältä TE-toimistolta.


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston liikenteen analysoimiseen ja sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen.

Tietosuoja- ja evästekäytäntömme

Kaivosteollisuus
Kaivosteollisuus