Kansainvälisten opiskelijoiden muutto Suomeen helpottuu

14.04.2022

Migri: Opiskelija voi saada jatkossa oleskeluluvan suoraan koko opintojensa ajaksi, kun lainsäädäntö muuttuu 15.4.2022. Opiskelijat ja tutkijat voivat jatkossa saada opintojensa jälkeen myös kahdeksi vuodeksi oleskeluluvan työnhakua varten.

Aiemmin opiskelijoiden on pitänyt hakea jatkolupaa vuosittain Suomessa, vaikka opinnot ovat jatkuneet. Muutoksen ansiosta myös työnhaulle Suomessa opintojen jälkeen on aiempaa enemmän aikaa.

Lakimuutos koskee kaikkia EU:n ulkopuolelta tulevia opiskelijoita, jotka hakevat opiskelijan oleskelulupaa lakimuutoksen jälkeen. Myös tutkijoita koskeva lainsäädäntö muuttuu.

- Muutos helpottaa kansainvälisten opiskelijoiden elämää, kun oleskelulupaa ei tarvitse olla hakemassa joka ikiseksi lukuvuodeksi erikseen, uudelleen ja uudelleen. Tämä on myös viranomaisen näkökulmasta järkevää näin päin, koska oleskelulupa voidaan kyllä peruttaa, jos luvan ehdot eivät enää täyty.

Opintojen jälkeen Suomeen voi jäädä työnhakuun

Uusi laki helpottaa myös opiskelijoiden jäämistä Suomeen valmistumisen jälkeen. Opiskelijat ja tutkijat voivat hakea oleskelulupaa työnhakua varten. Oleskelulupa on voimassa kaksi vuotta. Lupaa voi hakea viiden vuoden sisällä valmistumisesta, myös Suomen ulkopuolelta.

Lue lisää Mahanmuuttoviraston tiedotteesta 14.4.2022